Arkiv

Print

Metropolis med nyt soundtrack

Brian Eno - Massive Attack - Portishead – Faithless - New Order - Cinema Orchestra og Ganga

Man 05 Okt - Lør 10 Okt
MAN, ONS, TOR, FRE KL 20.00
TIR, LØR KL 16.00
EntrÉ 100 kr
Billetter sælges gennem Greenticket.dk


Manden med Kameraet præsenterer et af de allerstørste mesterværker fra det levende billedes barndom:

Fritz Lang´s Metropolis fra 1927, med nyt soundtrack producret fra 2013 - 2015.

En lang række af de bedste elektroniske musikere har leveret fremragende musik, så det endelige soundtrack fremstår som en dynamisk helhed.

Brian Eno - Massive Attack - Portishead - Faithless - New Order - Cinema Orchestra og Ganga

Værket regnes for en af filmhistoriens største inspirationskilder mht. filmisk design.

Metropolis stod ved lanceringen for en lang række filmteknologiske landvindinger og fortællemæssige nyskabelser.

Om Filmen:
I kæmpebyen Metropolis er folk delt op i to lejre: Arbejderbyen, hvor tusinder af hårdt prøvede mennesker knokler under slavelignende forhold for at holde byen kørende, og "klubben", hvor rige, unge mennesker boltrer sig i sport, natur og kunst uden nogensinde at skulle arbejde for føden.

Da sønnen af byens grundlægger en dag får øje på en ung skønhed fra Arbejderbyen, forelsker han sig hovedkuls og beslutter sig for at finde hende. På sin rejse gennem Dybet, som Arbejderbyen også kaldes, får han øjnene op for de vilkår, som arbejderne lever under, og langsomt begynder tankerne om revolution mod sin egen far at melde sig. Sideløbende med er en gal videnskabsmand gået i gang med at puste liv i en menneskelignende robot - og han har en plan.

Vi præsenteres for en lang række temaer i Metropolis: Menneskets rolle i samfundet og statens forhold til sine borgere, forholdet mellem rig og fattig, mellem magthaver og arbejder, menneske og maskine, hjerte og hjerne samt religionernes indflydelse. Alle tidsløse temaer. Filmen bevæger sig fint mellem de mange temaer.

Det er indlysende, hvorfor Metropolis er gået over i historien som en af de største film nogensinde. Fritz Lang studerede arkitektur, inden han blev filmmager, og det kan ses. De majestætiske bygninger tårner sig op og vidner om det menneskesyn, der lægges for dagen og kritiseres: Byen og systemet må bestå på bekostning af mennesket. Dette tema udbygges yderligere gennem den stærkt karikerede gale videnskabsmands flirt med at fremstille en robot med så fuldendte menneskelige træk, at den kan overtage menneskets rolle.

Kort om musikken:
Kreativ producer Palle Vedel har de sidste 15 år været involveret i soundtrack til flere af de store stumfilm, herunder, Panserkrydseren Potemkin, Viva Mexico af S. Eisenstein. Manden med Kameraet af D. Vertov, Steamboat Bill Junior af B. Keaton m.fl.

Tanken har altid været at tilføre filmene en nutidig og moderne dimension, for på denne måde at gøre et yngre publikum interesseret i at gå i biografen og opleve de gamle klassikere.

Palle Vedels gundlæggende arbejdsmetode har været at arbejde med musikere og filmklippere så film og musik støtter hinanden. Han kalder det frame by frame komposition.


Se mere på Facebook.