Arkiv

Print

Palle Mikkelborg
og Thomas Clausen

Copenhagen Jazzfestival 2011

Fre 08 Jul KL 21:00 EntrÉ 180 kr
Billetter sælges gennem Billetnet.dk


Thomas Clausen og Palle Mikkelborg har begge gennem et langt liv delt visionen om at man må kunne forene det bedste i musikformerne, skabe en syntese, en i bedste forstand global musikform. De er begge præget af at være europæere og som sådan har de begge været optaget af den europæiske kulturarv, ny som gammel. Og de har dyrket en lang række europæiske komponister som deres helte, fra Bach og Mozart over romantikerne til Stravinsky og Messiaen. Samtidig har de været dybt optaget af den moderne amerikanske jazz og dens hovednavne. Mens Mikkelborg har varet inspireret af indisk tankegang, har Clausen været optaget af inspirationen fra Sydamerika specielt Brasilien.

Det er en både oplagt og spændende idé at sætte disse to personligheder sammen (og overfor hinanden...) med ønsket om at de kan fortælle en unik "historie" i et fælles udtryk på baggrund af det faktum at Thomas Clausen har søgt imod et akustisk lydbillede (uden at miste den "elektriske nerve") mens Palle Mikkelborg har taget tidens elektriske muligheder til sig (uden at miste den "akustiske nerve") Deres fælles musikalske bestræbelser vil derfor være ekstremt rummelige, på en gang præget af europæisk konsekvens og struktur på den ene side - og amerikansk spontanitet og kropslighed på den anden. En musik, der benægter adskillelsen mellem finkultur og populærkultur. En musik hvor en Disney-melodi kan blive lige så åndfuld som en fuga af Bach. Nå, det var måske at tage munden lidt fuld!! Og dog!

Palle Mikkelborg (født 6. marts 1941). Dansk trompetist. Kendt for sin helt unikke lyd. Palle Mikkelborgs mest kendte værk er nok Miles Davis-albummet Aura. En anden perle fra Mikkelborgs hånd og mundstykke er "Homage - Once upon a time", som er udgivet sammen med bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen. Modtog i 2001 Nordisk Råds Musikpris. Hans Aura lavet med Miles Davis fra 1984/1985 er optaget i Kulturkanonen.

Thomas Clausen f. 1949, Pianist, komponist & arrangør I følge Gyldendals "Den Store Danske Encyklopædi": Dansk jazzpianist og komponist, som med inspiration både fra jazz og nyere europæisk kompositionsmusik fra begyndelsen af 1980'erne er blevet en af de væsentlige musikere i europæisk jazz. Han er værdsat både for sin rolle som solopianist, trioleder og akkompagnatør for fremtrædende amerikanske musikere. Han har desuden som komponist for store ensembler arbejdet med en form, der afslører Alban Berg som væsentlig inspirator. Så vidt encyklopædien... men der er meget andet at sige om Thomas Clausen. Det var som helt ung, at Thomas Clausen begyndte at spille med jazzens store. Hans energiske klaverspil blev opdaget af Dexter Gordon (1969), samtidig indledte han sit mangeårige samarbejde med Palle Mikkelborg i dennes store projekter og grupper (V8 & Entrance). Og snart begyndte han at spille fast med bassisterne NHØP, Bo Stief og Mads Vinding og trommeslagerne Alex Riel, Bjarne Rostvold og Kasper Winding. Blandt andet i det nu hedengangne Jazzhus Montmartre i Store Regnegade kom han til at akkompagnere en række internationale jazzstjerner, blandt andet Ben Webster (1972), Elvin Jones, Jan Garbarek, Joe Henderson, Phil Woods, Lee Konitz, Stan Getz, Chet Baker, Eddie Lockjaw Davis (Lpen "Swingin' Till The Girls Come Home" ), Jackie McLean, Gary Bartz ( Lpen "Ode To Super") og Johnny Griffin.